Świeże zioła w kuchennym królestwie – jakie warto mieć, które hodować?

Świeże zioła w kuchennym królestwie – jakie warto mieć, które hodować?

Potrawy przyrządzane w domu mogą być tak samo smaczne, jak w eleganckich restauracjach. Cały sekret tkwi bowiem w dodatkach, które urozmaicają zarówno smak, jak i wygląd dań. Składnikami, jakich nie powinno zabraknąć w kuchni prawdziwej pani domu, są świeże zioła. Sprawdź, jakie korzyści wynikają z posiadania poszczególnych aromatycznych ziół i jak możesz wykorzystać te pożyteczne rośliny.

Zioła są produktami roślinnymi wykorzystywanymi od najdawniejszych czasów. Wpisują się w tradycje wielu krajów i kultur. Ich zastosowanie i wykorzystanie przekazywane było z pokolenia na pokolenie już w czasach prehistorycznych. Obecnie zioła wykorzystuje się w ziołolecznictwie i aromaterapii. Jako przyprawy są wspaniałymi i aromatycznymi dodatkami do wielu potraw.

Najpopularniejsze w naszym kraju zioła to:

Mięta

Roślina ta jest bardzo przydatna w kuchni. Liście świeżej mięty świetnie nadają się do czarnej herbaty. Gorący napar z miętą skutecznie reguluje procesy trawienne oraz hamuje apetyt. Łagodzi także wiele dolegliwości, w tym bóle żołądka i nerwobóle.

Mięta ma także właściwości orzeźwiające. Dodaj miętę oraz kilka kropel cytryny do dzbanka z wodą i ciesz się pysznym napojem w gorące dni. Z pewnością do twojego organizmu zostaną dostarczone ważne składniki odżywcze, które zagwarantują Ci energię na cały dzień.

Jeżeli lubisz przyrządzać desery lodowe, dodaj do nich parę listków mięty. Tak podany posiłek będzie nie tylko smakował, lecz także cieszył oczy wspaniałym przybraniem. Z mięty możesz przyrządzić także wspaniały sos, łącząc ze sobą drobno posiekaną miętę, cukier oraz śmietankę 30%. Mięta może być także dodatkiem do chłodnika i świeżych sałatek.

Mięta lubi wilgotne podłoże i półcieniste miejsca, dlatego nie zostawiaj jej w pełnym słońcu. Zadbaj też, aby zawsze miała odpowiednią ilość wody. Możesz kupić już wyrośniętą miętę lub nasiona. Pamiętaj, jeśli wybierasz już gotową roślinę, powinieneś się upewnić, że nie ma żółtych liści. Sprawdź także, czy ma intensywny zapach.

Bazylia

Bazylia jest rośliną bardzo aromatyczną, dlatego stanowi składnik wielu potraw. Ma także właściwości lecznicze. Używana jest w przypadku wzdęć i niestrawności.

Bazylia to główny składnik kuchni śródziemnomorskiej. Doskonale łączy się ze smakiem pomidorów – wykorzystaj to, przygotowując gęste sosy do mięs. Do bazylii pasuje także pieczony kurczak. Jeżeli ty i twoja rodzina lubicie przygotowywać pizzę, spróbuj dodać do niej kilka liści bazylii. Pizza zyska dzięki temu lepszy smak. Będzie także pachniała jak klasyczne, włoskie potrawy.

Bazylia, podobnie jak mięta, nie wymaga specjalnego traktowania. Możesz kupić gotową, dużą roślinę w sklepie. Spróbuj jednak uprawiać bazylię już od ziarenka. Musisz tylko pamiętać, że najlepszy czas na wysiewanie bazylii to maj. Bazylia lubi ciepłe i nasłonecznione miejsca, dlatego stanowi świetną ozdobę domowych parapetów.

Koper ogrodowy

Koper ogrodowy, powszechnie znany jako koperek, jest bardzo popularną rośliną w Polsce. Stosuje się go m.in. w zielarstwie do produkcji olejków zapachowych. Napar z liści kopru działa na człowieka relaksująco, wspomaga także procesy trawienne oraz obniża ciśnienie krwi.

W swojej kuchni koperek możesz dodać do sałatek. W polskich domach często dekoruje się nim młode ziemniaki.

Koperek jest także wspaniałym składnikiem dań z rybami i owoców morza. Możesz nim także posypać ciasto, jednak musisz pamiętać, aby używać go z rozwagą. Zbyt duża ilość koperku może zdominować główny smak potrawy.

Jeżeli chcesz hodować koper na zewnątrz np. na balkonie, zasiej nasiona w czerwcu. Koperek w domu możesz sadzić wcześniej, jednak pamiętaj, aby chłodną porą nie stawiać go blisko okna.

Oregano

Oregano, choć kojarzone głównie z krajami południa, występuje także w Polce pod nazwą dzikiego majeranku. Tak jak wiele innych ziół oregano wykorzystuje się do produkcji olejków eterycznych. Działa dezynfekująco i wykrztuśnie.

W potrawach najczęściej stosuje się suszone oregano. Ususz oregano w całości, a następnie „ocieraj” je, pozbawiając łodyg, lecz zachowując liście i kwiaty. Suszenie powinno się odbywać w temperaturze 35ºC.

Suszone oregano możesz wykorzystać do pizzy oraz sałatek. Odpowiednio przyprawione potrawy zyskają nowy, bardziej aromatyczny smak. Spróbuj obtoczyć warzywa i mięso przed wstawieniem na grilla. Takie połączenie sprawi, że z pewnością nie będziesz musiała używać sztucznych sosów grillowych.

Oregano jest odporne na niskie temperatury, dlatego możesz je hodować zarówno późną jesienią, jak i latem. Ta roślina potrzebuje dużo światła, dlatego powinna się znaleźć w nasłonecznionych miejscach. Najlepsze podłoże dla oregano to ziemia lekka i przepuszczalna. Nie wymaga ono także dużego nawodnienia.

Szczypiorek

Szczypiorek to roślina czosnkowata, która ma w Polsce bardzo szerokie zastosowanie m.in. w lecznictwie. Dzięki składnikom bogatym w karoten, kwas foliowy, potas i magnez wpływa na poprawę apetytu, działa bakteriobójczo i ułatwia trawienie. Ponadto jest niskokaloryczny, dzięki czemu nawet częste spożywanie szczypiorku nie spowoduje wzrostu wagi.

Szczypiorek to roślina, która jest najchętniej spożywana wiosną. Jeżeli chcesz, aby twoja rodzina odżywiała się z zdrowo i korzystała z naturalnych składników, przygotuj im wiosenne kanapki. Na świeżo upieczone bułeczki połóż serek wiejski, pokrojoną rzodkiewkę oraz posiekany szczypiorek.

Szczypiorek najlepiej podawać na surowo, gdyż po ugotowaniu lub usmażeniu traci swoje właściwości. Dlatego szczypiorek świetnie sprawdzi się w warzywnych sałatkach i jako dodatek do pomidorów. Możesz dodać niewielką ilość szczypiorku do zupy pomidorowej, dzięki czemu wzmocnisz jej smak.

Aby wyhodować szczypiorek, umieść w doniczkach niewielkie cebule, np. dymki, a następnie otocz je ziemią. Pierwsze liście szczypiorku powinny się pojawić już w ciągu tygodnia. Szczypiorek możesz trzymać zarówno w nasłonecznionym, jak i zacienionym miejscu.