Jak przygotować ziemię pod warzywa, gdy nadchodzi wiosna?

Jak przygotować ziemię pod warzywa, gdy nadchodzi wiosna?

Przed wiosennym sadzeniem warzyw trzeba odpowiednio przygotować ziemię. Ważne jest, aby ziemia była zasilona nawozem, odchwaszczona i spulchniona. Tylko wtedy jest szansa, że plony będą obfite. Uprawianie warzyw nie jest trudne, lecz wymaga trochę pracy i poświęcenia czasu.

Oczyszczenie gleby na pierwszym miejscu.

Zanim przekopiemy glebę pod warzywa, trzeba usunąć wszystkie zanieczyszczenia i chwasty. Najlepiej zrobić to ręcznie, bez użycia środków chemicznych do zwalczania niepożądanych chwastów. Odpowiedni czas do przekopania ziemi będzie wtedy, gdy mrozy ustaną, a ziemia nie będzie zbyt mokra. Po oczyszczeniu i zaoraniu gleby należy ją zostawić w takim stanie na miesiąc.

Jak nawozić glebę przed sadzeniem warzyw?

Najlepiej nawozić ziemię kompostem, który zawiera wszystkie składniki odżywcze potrzebne roślinom oraz zwiększa ilość pożytecznych mikroorganizmów w glebie. Poza tym kompost sprawia, że ziemia staje się bardziej żyzna i ma prawidłową strukturę. Oprócz kompostu bardzo dobrym nawozem jest obornik, który również użyźnia glebę. Jest szczególnie polecany do stosowania jesienią, ponieważ świeży obornik nieprzyjemnie pachnie. Wiosną lepiej zastosować obornik przekompostowany. Należy rozkładać nawóz cienką warstwą i zmieszać go z glebą. Zarówno ogródek, jak i szklarnia ogrodowa jest właściwym miejscem do zastosowania naturalnych nawozów.

Odczyn gleby ma duże znaczenie.

Warto wiedzieć, że odczyn gleby jest związany z zawartością wapnia- im mniej jest go w podłożu, tym odczyn jest kwaśniejszy. Odczyn ziemi obojętny lub lekko kwaśny jest najlepszy dla uprawy roślin. Raz na kilka lat odczyn wapnia w glebie maleje, więc zaleca się sprawdzić jej odczyn kwasomierzem. Gdy w glebie brakuje wapnia, a tym samym jej odczyn jest zbyt kwaśny, jesienią lub wczesną wiosną należy rozsiać nawóz wapniowy np. kredę mieloną, lub dolomit i wymieszać z powierzchowną warstwą ziemi.

Jak rozpoznać, czy gleba jest żyzna?

Gdy ziemia jest piaszczysta, oznacza to, że jest mało urodzajna. Przez taką glebę woda przepływa szybciej, zatem spływa do głębszych warstw, wypłukując przy tym składniki pokarmowe. W przypadku takiej gleby warto wzbogacić ja o próchnicę, czyli najlepiej kompost lub obornik. Dobrym rozwiązaniem będzie również zastosowanie zmielonej gliny zmieszanej z kompostem.

Gleba gliniasta, czyli ciężka i lepiąca się, zatrzymuje dużo wody, ale za mało powietrza. Jest przeciwieństwem gleby piaszczystej. Wyschnięta ziemia gliniasta twardnieje i pęka, uszkadzając przy tym korzenie roślin. Poza tym bardzo wolno się nagrzewa, co opóźnia rozwój roślin. Aby rozluźnić strukturę takiego rodzaju gleby, trzeba dodać do niej gruboziarnistego piasku lub żwiru oraz kompostu, lub przekompostowanego obornika.

Czy przygotowanie gleby w szklarni ogrodowej wygląda tak samo?

Szklarnia ogrodowa powinna być wyczyszczona i odkażona już jesienią, wtedy gdy kończy się sezon zbiorów warzyw. Jest to ważne, ponieważ w szklarni jest ciepło i wilgotno, zatem panują tam idealne warunki do rozwoju chorobotwórczych pleśni i grzybów. Wczesną wiosną szklarnia ogrodowa może być już przygotowywana do sadzenia roślin. W tym celu należy postępować właściwie tak samo, jak przy zwykłym ogródku. Konieczne będzie przekopanie gleby oraz nawożenie jej naturalnym kompostem lub obornikiem. Trzeba pamiętać, że gleba w szklarni szybciej ubożeje, czyli traci składniki mineralne, dlatego co kilka lat należy ją wymienić na świeżą.